Le clos Liebau

Wil je de wijnen van Le clos Liebau bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Sébastien Schawach is de kleinzoon van een wijnmaker en heeft in 2017 Clos Liebau opgericht. Gesitueerd in Ribeauvillé, heeft een oppervlakte van 3,2 ha.

Hij wil een zo natuurlijk mogelijk wijn produceren en zo onafhankelijk als mogelijk zijn op zijn percelen. Het micro-domein volgt de principes van de biologisch-dynamische landbouw, permacultuur* en agroforestry**. Er lopen dieren (schapen, ganzen, kippen) door de wijngaard, hij schroomt niet om te proberen en heeft zelfs een stuk onder pergola in aanplant.

Geen tractor, er wordt niet geploegd en niet gesnoeid. Sébastien: “De natuur volgt haar ritme. Ik wil de dingen laten gaan omdat de planten het beter zullen doen. In deze wijngaard, op klei, hoe meer we er op werken, hoe meer we het beschadigen”.

Over de Gewurztraminer cuvée l’Oeuf ou la Poule die op het Clos wordt verbouwd: Sébastien werkt op dit perceel zonder zwavel of koper (Bordeaux-mengsel), hoewel dit in de biologische landbouw is toegestaan. Hij gebruikt alleen kruidentheeën die hij zelf maakt met de planten die in zijn wijngaard aanwezig zijn (duizendblad, brandnetels, enz.). “En dat is genoeg voor deze plot! Na een paar dagen regen ging ik weer naar dit perceel. Geen spoor van valse- of echte meeldauw, hoewel de temperaturen steeds hoog waren”.

Door diversiteit te bevorderen wordt er een evenwicht gevonden en zullen zijn wijnstokken minder vatbaar zijn voor schimmelziekten. Zo werkt het ook op percelen buiten de Clos. De andere percelen behandelt hij af en toe met koper, in steeds lagere doses in de loop van de jaren, totdat het niet langer nodig is en de wijnstok voor zichzelf kan zorgen. Qua opbrengsten schommelt hij tussen de 25 en 30 hectoliter per hectare, en denkt dat dit met de jaren licht zal toenemen. Dit geeft wijnen met een zeer goede complexiteit.

Sébastien werkt graag met maceratie om wat tannine, structuur en complexiteit aan de wijnen te geven. De Rouge de Gris verbaast je volledig; rode wijn van witte druiven, heel bijzonder. Ook heeft hij meer focus op het terroir dan op de druivenrassen, hij mixt de druiven van een perceel om hier focus op te leggen en zo de complexiteit bloot te leggen. In de kelder werkt Sébastien zoals de ouden het deden, heel logisch en zonder enige vorm van interventie. Geen pompen, geen filtering, geen zwavel: niets gemanipuleerd.