Domaine Rohrer

Domaine Rohrer

Wil je de wijnen van Domaine Rohrer bekijken? Klik dan op de knop hieronder.

Domaine Rohrer is een zeer interessant domein van 8 ha in, het centrum van de Elzas, Mittelbergheim. Momenteel onder leiding van vader André en zoon Ludovic. De vader van André stopte al in de jaren ’60 met het gebruik van herbiciden en begin jaren ’80 ook met insecticiden. Het domein is pas sinds 2001 biologisch en kort daarop Demeter gecertificeerd en men werkt volledig volgens de biologisch-dynamische principes. André staat sinds 1988 aan het roer en Ludovic is de 9e generatie in het familie domein.

Ludovic is vooruitlopend in de natuurwijn en is niet bang voor enige experiment. De Hors Piste, verwijzend naar zijn prestaties op de ski en het werken buiten de gebaande paden, een macération van pinot gris is fascinerend. Muscat wordt sinds 2019 niet meer apart gebotteld wegens de kleine opbrengsten. In plaats daarvan is er een solera cuvée van Muscat en Auxerrois: in een enorme foeder van 35 hl wordt de oogst van deze druiven gemengd, daarvan worden elk jaar een beperkt aantal flessen gebotteld om daarna weer aangevuld te worden met de opvolgende oogst; de cuvée “Esch Hab Di Garn!”.

De wijngaarden zijn verdeeld over Barr, Eichhofen en Mittelbergheim. Riesling komt van de zand-leemgronden met mergel rondom Eichhofen en van de lieu-dit Stein met hard gesteente en mergel, ten zuiden van Mittelbergheim. Pinot Noir van de lieu-dit Forst, zandsteen ten westen van het dorp. Pinot Gris van de lie-dit Oberscheuer, diepe kalk-zandsteen gronden ten oosten van het dorp. En een perceel van 18 are op de Grand Cru Zotzenberg, beplant met Sylvaner en Riesling. Onderscheidende wijnen met een mooie zuurgraad, die hun expressie niet direct vrijgeven maar vooraf moeten worden gedecanteerd. De wijnen kennen een opmerkelijk lang bewaarpotentieel.

Zeer interessant is ook de Crémant gemaakt van 100% chardonnay en de Blanc de Noirs van pinot noir. Hergisting op fles van deze Crémant gebeurd zonder toevoeging van gist en suikers, puur op restsuikers van de wijn zelf.